Fisk
800 gram torskryggfilé, tinad
1 krm salt
1 krm svartpeppar, malen
1 msk smör
Ugnsbakad blomkål
1 st blomkålshuvud(en)
100 gram smör
1 krm salt
1 krm svartpeppar, malen
50 gram grana padano
0,5 kruka(or) färsk persilja
30 gram mandel, finhackad
Sallad
50 gram färsk bladspenat
0,5 msk olivolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 krm salt
1 krm svartpeppar, malen
1. Sätt ugnen på 175 grader.
Ugnsbakad blomkål:
1. Dela blomkålen i fyra delar. Lägg dem i en ugnsfast form.
2. Bryn smöret i en stekpanna tills det är fint gyllene. Slå smöret över blomkålen och salta och peppra lite lätt. Sätt in i ugnen ca 30-40 min.
3. Riv grana padano och skölj och finhacka persilja. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
Fisk: 1. Salta och peppra torsken på båda sidor.
2. Värm lite mer smör i stekpannan och stek fisken på medelhög värme på båda sidor ca 2-3 min. Ös smöret i pannan över fisken medans den steks.
Sallad: 1. Skölj spenaten och lägg upp i en skål. Ringla över olja och vinäger och en nypa salt och peppar. Ugnsbakad blomkål:
1. Ta ut blomkålen. Skeda smöret som finns i formen över blomkålen och strö över grana padano, persilja och hackade mandlar.
2. Servera fisken tillsammans med bakad blomkål och spenatsallad.
4 bit(ar) laxfilé(er), ca 150 gr/st, portionsbitar
Lag
1 l vatten
4 st lagerblad, 4-5
15 st kryddpepparkorn, 15-20
1 st gul lök
1 st morot
0,5 dl ättiksprit, (12%)
1 msk äppelcidervinäger
1 msk salt
0,5 kruka(or) färsk dill, stjälkarna från dillen som används till såsen
Dillsås
1 dl gräddfil
1 dl majonnäs
0,5 msk äppelcidervinäger
0,5 kruka(or) färsk dill, 1 knippe
1 krm salt, krydda efter smak
1 krm peppar, krydda efter smak
Tillbehör
4 st ägg
24 st räkor
1. Skala och skär morot och lök i bitar, bunta ihop dillstjälkarna med ett snöre.
2. Blanda övriga ingredienser till lagen och lägg ner allt i en gryta eller kastrull.
3. Koka under lock i 10 min.
4. Lägg i laxen som bör täckas av lag och låt sjuda ca 3-5 minuter.
5. Ta av grytan och låt fisken svalna i lagen. När lagen och laxen har svalnat ställer du in allt i ett kallt kylskåp – helst några timmar eller över natten.
6. Riv av några dillvippor och spara som garnering till serveringen.
Dillsås
1. Finhacka dillknippet och rör ihop ingredienserna till dillsåsen och smaka av med salt och peppar.
Servering
1. Dela kokta ägg och garnera med räkorna. Serveras med varm kokt potatis och tex sallad och tomat.
Dillig sås
2 dl matyoghurt
2 msk majonnäs
1 tsk dijonsenap
0,5 kruka(or) dill
salt
svartpeppar
Fisk
600 gram rödspättafilé(er)
2 st ägg
2 dl ströbröd
salt
svartpeppar
olivolja
smör
Sallad
0,5 st isbergssallad
0,5 st rödlök(ar)
2 stjälk(ar) selleri
olja
vinäger
Tillbehör
800 gram potatis(ar)
0,5 st citron(er)
1. Tillbehör: Skala och koka potatisen i saltat vatten. Sätt ugnen på 100 grader.
2. Dillig sås: Finhacka dillen och blanda med yoghurt, majonnäs och dijonsenap. Smaka av med lite salt och peppar och ställ kallt till servering.
3. Sallad: Skölj och strimla sallad och selleri och skala och finstrimla rödlöken. Blanda ihop i en skål och ringla över lite olja och vinäger.
4. Fisk: Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop med en gaffel. Häll ströbröd på en flat tallrik.
5. Salta och peppra fisken och vänd dem först i äggen och sedan i ströbrödet.
6. Hetta upp en stekpanna med olja och smör och stek fiskbitarna på båda sidor tills de får en fin gyllenbrun stekyta.
7. Lägg över fisken i en ugnsfast form och sätt in i ugnen så att de håller värmen.
8. Servera den panerade rödspättan med dillig sås, sallad, kokt potatis och citronklyftor.
Fisk
800 gram röding, eller öringfilé
1 msk rapsolja
salt
peppar
Mos
600 gram mandelpotatis
0,5 dl olivolja
flingsalt
vitpeppar
Smörsås
1 st Schalottenlök(ar)
1 msk smör
1 dl fiskbuljong, (av tärning eller konc fond)
1 dl grädde
50 gram smör
1 st citron(er), skal och saft
Tapenade
2 skiva(or) vitt bröd
0,5 st citron(er), skal och saft
persilja, timjan och dill, några nypor av vardera
1. Smakrik fisk och syrlig sås. Då vill vi ha ett smakrikt vitt med friskhet, till exempel: Stoneleigh Chardonnay, 102 kronor, 2006, Marlborough Nya Zeeland, 6427. Vintips: Jens Dolk Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix
2. Börja med tapenaden. Kör brödet i matberedaren tillsammans med citronskal och örter. Ingen vätska skall tillsättas.
3. Skala och koka mandelpotatisen mjuk. Låt den ånga av ordentligt. Mosa ihop den med olivoljan med en sked.
4. Smaka av med flingsalt och vitpeppar. Moset skall inte vara helt slätt utan ha potatisbitar kvar.
5. Gör såsen medan potatisen kokar. Skala och hacka schalottenlöken och bryn den i 1 msk smör.
6. Tillsätt fiskbuljongen och koka ihop en stund. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare. Sila bort lökhacket.
7. Hetta upp såsen igen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar samt citronskal och citronsaft efter smak.
8. Håll såsen varm men låt den helst inte koka.
9. Värm ugnen till 225 graders övervärme.
10. Skär fisken i portionsbitar. Stek den i rapsolja tills fisken är klar och skinnet riktigt knaprigt. Salta och peppra.
11. Lägg fisken på ett ugnsfast fat och fördela tapenaden över filéerna. Griljera i ugnen i 1–2 minuter så att citron- och örtblandningen får lite färg.
12. Fördela potatisen på tallrikar och lägg en bit rödingfilé ovanpå. Droppa såsen runt om.
550 gram gösfilé
Bönbädd
brytbönor
vaxbönor
haricots verts
smör
salt
Citrus- och kumminsås
1 msk honung
1 dl olivolja
0,5 msk kummin, hel, krossad i mortel
1 st apelsin(er)
1 st limefrukt(er)
1,5 st citron(er)
2 st vitlöksklyfta(or)
Skordalia
300 gram potatis(ar)
1 st äggula(or)
2 dl olivolja
1 st citron(er)
salt
peppar
2,5 st vitlöksklyfta(or)
1. Citrus- och kumminsås: Riv tunna strimlor av skalet på citrusfrukterna med ett zestjärn. Pressa därefter frukterna i en hög mixer tillsammans med zesten och övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
2. Skordalia: Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna av och pressa den i en varm skål (gärna i keramik). Tillsätt pressad vitlök, citronsaft, salt och peppar. Rör ner olikoljan i en stråle, konsistensen ska bli en ganska lös puré (späd eventuellt med varmt vatten).
3. Bönbädd: Koka bönorna i lättsaltat vatten i ett par minuter. Häll av vattnet och slunga dem i smör, smaka av med salt och peppar.